Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 20:18
Reklama
Reklama

Sanepid niepokoi się nasileniem zatruć spowodowanych salmonellą

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Starachowicach w tym roku odnotowała już 20 przypadków zachorowań spowodowanych bakterią salmonella. To aż 10 razy więcej, niż w poprzednim okresie. Dyrektor Sanepidu radzi, jak zminimalizować ryzyko infekcji.
Kliknij aby odtworzyć

W tym roku niepokojąco wzrosła ilość zatruć pokarmowych spowodowanych przez bakterię salmonella. Głośna sprawa zbiorowego zachorowania 18 osób po imprezie w Hotelu Senator to najważniejszy, ale nie jedyny przykład.

 

Starachowicki Sanepid przypuszcza, że jedną z przyczyn wzrostu zachorowań wywołanych przez salmonellę jest pogoda, w tym roku wyjątkowo sprzyjająca rozwojowi tej bakterii.

 

Wbrew pozorom przed salmonellozą dość łatwo się ustrzec. Wystarczy standardowa higiena na czele z myciem rąk oraz utrzymaniem w czystości naczyń kuchennych.

 

Warto też wiedzieć, że produktami, które najbardziej „upodobała sobie” salmonella są jajka oraz mięso drobiowe.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

zachmurzenie duże

Temperatura: 0°C Miasto: Starachowice

Ciśnienie: 1024 hPa
Wiatr: 19 km/h

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama