Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Starachowicach w lipcu ubiegłego roku zajmowała się ustaleniem przyczyn zbiorowego zatrucia potrawami, serwowanymi na przyjęciu urządzonym w jednym ze starachowickich hoteli. Zachorowało 18 imprezowiczów, z czego do szpitala trafiło 14. Przyczyną dolegliwości była bakteria salmonelli, wykryta w surowych jajach oraz krokietach.
Sanepid skierował do Prokuratury Rejonowej w Starachowicach zawiadomienie przeciwko hotelowi w sprawie narażenia zdrowia dużej grupy osób. Śledczy niedawno zakończyli postępowanie. Nikt nie został oskarżony z uwagi na to, że po pierwsze, zdaniem prokuratury, wspomniane jajka były prawidłowo wyprodukowane, przechowywane i przetransportowane.
Po drugie przygotowanie potraw na przyjęcie było procesem na tyle złożonym, że nie udało się ustalić, czy ktoś tu naruszył zasady higieny.
Napisz komentarz
Komentarze