Polacy oszaleli na punkcie gotowania, a w ich ślady, za sprawą popularnych programów telewizyjnych, idą także dzieci. Projekt, z którym wystartowało starachowickie Muzeum Przyrody i Techniki wraz z Cukiernią „Heka” i Pizzerią „Gruby Benek”, wpisuje się znakomicie w tę kulinarną manię. Propozycja adresowana jest do przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich z naszego powiatu. Uczestnicy mogą poznać sekrety kuchni nie tylko w teorii, ale i w praktyce, za sprawą zajęć w pizzerii i cukierni. W firmie „Heka” na uczniów czekały bardzo apetyczne lekcje.
Uczniowie Szkoły Podstawowej w Wąchocku potwierdzają, że w cukierni „Heka” przeżyli prawdziwie słodkie chwile.
Pizzeria „Gruby Benek” kulinarne zajęcia dla uczniów prowadzi nie po raz pierwszy. Firma ma na tym polu już 5 - letnie doświadczenie, z którego skorzystały szkoły z całego powiatu starachowickiego. Na tegoroczną grupę uczestników także czekały bardzo atrakcyjne lekcje pachnące ciastem na pizzę, którą dzieci piekły pod okiem fachowców z „Grubego Benka”.
Potem była oczywiście konsumpcja. A ponieważ dzieci mogły same wybierać ulubione dodatki, samodzielnie przygotowane pizze bardzo im smakowały.
W uzupełnieniu wrażeń smakowych Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach przygotowało dla młodych amatorów gotowania wiele intrygujących kulinarnych ciekawostek. Mogli m.in. poznać historię czekolady i pizzy, docenić zasługi królowej Bony w poprawieniu diety Polaków, pośmiać się i zadziwić przy studiowaniu średniowiecznych przepisów kulinarnych, a także dowiedzieć się, że Fryderyk Chopin był wielkim miłośnikiem pierników.
Napisz komentarz
Komentarze