W celu zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego osoby sprzedające i kupujące na placu targowym obowiązują przepisy wprowadzone m.in. przez służby sanitarne, które dotyczą:
- noszenia maseczek ochronnych zasłaniających nos i usta,
- ograniczenia liczby osób przebywających na targowisku do czterokrotności liczby punktów handlowych,
- stosowania właściwej higieny rąk, używania rękawiczek jednorazowych,
- ograniczenia kontaktu z osobą wykazującą objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,
- restrykcyjnego przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności,
- zachowania bezpiecznej odległości (minimum 1,5 metra) pomiędzy osobami znajdującymi się na targowisku,
- w miarę możliwości korzystania z płatności bezgotówkowych.
Osoby sprzedające na targowisku zobowiązane są do stosowania następujących środków prewencyjnych:
- używania maseczek ochronnych,
- używania rękawiczek jednorazowego użytku,
- w miarę możliwości pakowania towarów żywnościowych wystawionych na ekspozycję lub podawanych kupującemu w jednorazowe torebki foliowe lub inne opakowania.
Napisz komentarz
Komentarze