Reklama
Kuchnia wegierska w Warszawie
Opis działalności
Kuchnia wegierska � kuchnia Wegier nalezy do kuchni srodkowoeuropejskich, wyroznia sie jednakze posrod nich indywidualnymi cechami. Tradycyjna kuchnia bazuje na miesie, warzywach sezonowych, owocach oraz swiezym chlebie. Szczegolnie modna z tych cech jest zastosowanie jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, wspolczesnie zwykle slodkiej. Kuchnia wegierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w czardach przy romskiej muzyce. Stala sie turystyczna oznaka kraju. Umiarkowanie goracy, dosc suchy klimat i zyznosc ziem Kotliny Panonskiej zapewnia Wegrom uprawe zboz i innych artykulow uprawnych, ogrodniczych oraz sadowniczych. Posrod upraw owocowych nalezy zwrocic uwage na winna latorosl, jakiej wytwory sluza do bezposredniej konsumpcji jak i do realizacji wina.
Kategoria
Reklama