Wśród szkolnej społeczności ZSZ nr 3 znajdują się osoby pochodzące z Ukrainy. Wspólne gotowanie to rodzaj integracji, która miała miejsce w pracowni gastronomicznej. Warto dodać, że planując te działania integracyjne, uwzględniono indywidualne zainteresowania oraz predyspozycje uczniów, którzy chcieli zdobywać wiedzę o ukraińskiej kuchni, w ramach zajęć prowadzonych na kierunku gastronomicznym. Zajęcia były prowadzone przez kucharki z Ukrainy, w obecności nauczycieli z polski oraz asystenta międzykulturowego, który zna i rozumie różnice kulturowe pomiędzy Polską a Ukrainą. Polacy i Ukraińcy mają bowiem podobne tradycje związane ze Świętami Wielkanocnymi, jednak w okresie świąt na naszych stołach jest coś innego, wyróżniającego się, a zarazem bardzo smacznego. Jest to ukraiński chleb wielkanocny nazywany „paska”. W pracach nad jego wypiekiem wzięły udział Irena Borecka, Halina Svizinska i Inna Homolia. Jak informowała Asystentka międzykulturowa na Ukrainie podobnie jak w Polsce, kultywuje się tradycje święcenia pokarmów, które znajdą się na wielkanocnym stole. W pracach nad wypiekiem wzięły udział również Irena Borecka, Halina Svizinska i Inna Homolia.
Reklama
Reklama
Ukraińska „paska” w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 3
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych kucharze z Ukrainy przekazali tajniki tamtejszej kuchni, uczniom Zespołu Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach. Spotkanie kultur odbyło się w ramach integracji oraz wspólnych zainteresowań.
- 31.03.2023 12:27
Napisz komentarz
Komentarze